De gevaren van de zomer voor jouw hond en kat

De gevaren van de zomer

De zomer staat vaak in het teken van leuke dingen: schoolvakanties, uitstapjes, warm weer. Naarmate de temperatuur stijgt, gaat deze echter snel van aangenaam warm naar onaangenaam heet. Omdat met het mooie weer ook gevaren voor onze dieren op de loer liggen, wijzen we je graag op de belangrijkste gevaren voor jouw hond en kat.

Verkeersregels

We zeggen het nog maar eens. Laat je hond NOOIT op warme dagen in de auto achter. Auto’s geparkeerd onder de zonnestralen zullen heel snel opwarmen tot tropische temperaturen. En nee, de auto in de schaduw zetten of het raam op een kiertje verandert hier niks aan. Neem je hond(en) ALLEEN mee op autoritten als het een korte reis is en je ze altijd mee kunt nemen wanneer je op je bestemming bent. Houd tijdens het rijden een raam open of houd de airco aan (niet té koud) zodat je hond een lekker briesje krijgt.

En fietsen met warm weer? De gevaren hoeven we je vast niet uit te leggen. Een absolute NO GO!

Asfalt

Pas op! Zo heet wordt het asfalt als de zon er op schijnt. Bij deze temperaturen kunnen de voetzolen van je huisdier snel verbranden.

Tip 1:  De 5 seconde regel! Houd de achterkant van je hand 5 seconde op het asfalt. Is het te warm voor jou, dan is het ook te warm voor je huisdier.

Tip 2:  Wandel met de hond in de vroege ochtend of aan het begin van de avond. Kan het echt niet anders, wandel dan op gras of in het bos en vermijd asfaltwegen.

 

Open ramen

Helaas gebeuren er jaarlijks te veel ongelukken met kantelramen. De ramen in kiepstand lijken voor katten een weg naar buiten wanneer deze open staan, maar als jouw kat zijn pootje wegglijd is de kans groot dat hij in de kier zakt en bekneld raakt. De kat doet er alles aan om eruit te komen, maar zal zich hierdoor waarschijnlijk alleen maar meer bezeren. De kans dat hij er zelf uit komt is klein. De kat kan door het wrikken zeer ernstig gewond raken of erger..

Een kantelraam open laten staan als je niet thuis bent? Doe dit alsjeblieft niet. Voorkom dat jouw kat, maar ook die van je buren, in het raam bekneld komt te zitten door een hor of hekwerk te plaatsen. Deze heeft jouw dierenwinkel vast in haar assortiment.

Tip:  Een opgerolde handdoek of zandzak tussen je kantelramen plaatsen kan ervoor zorgen dat de kat niet wegzakt in de spleet.

Het balkon

Dagelijks vervoert de dierenambulance meerdere katten die naar beneden zijn gevallen door een openstaand raam of van het balkon. Vaak zwaargewond of zelfs overleden. Ook katten die dit anders nooit deden, springen toch vroeg of laat achter een rondvliegend vogeltje of vliegje aan. Scherm het balkon dus goed af.

BBQ-restjes

Heerlijk voor ons, maar gevaarlijk voor honden en katten. Dit zijn de voedingsmiddelen waarvan we aanraden ze weg te houden bij je viervoeters:

  • Spareribs en kippenpoten: Botsplinters kunnen beschadigingen geven.
  • Knoflook, uien, champignons
  • Tomaten, paprika, aubergine: Deze veroorzaken vaak jeuk en diarree.
  • Guacamole (avocado)
  • Druiven, krenten, rozijnen
  • Desserts met chocola of alcohol

Wees daarnaast alert op het ontvreemden van vlees op satéstokjes. Deze gaan namelijk soms in zijn geheel naar binnen en de stokjes kunnen lelijke problemen veroorzaken zoals perforatie van darmen, maag en slokdarm.

UV-straling

Sommige dieren zijn (extra) gevoelig voor de UV-stralen van de zon. De huid van dieren met dunne of witte vacht kan verbranden. Smeer daarom die plekjes, bijvoorbeeld de rug van de neus en de punten van de oren, in met speciale zonnebrandcrème voor dieren. Let op: zonnebrandcrème voor mensen is niet veilig voor dieren!

Uitdroging

Katten en honden kunnen niet zweten zoals wij. Om af te koelen moeten ze hijgen. Maar door te hijgen kunnen ze veel vocht verliezen. Vooral de kortsnuitige rassen zijn extra gevoelig voor dit probleem. Let er dus op dat je huisdier niet te lang in de zon blijft liggen, altijd toegang heeft tot drinkwater en stimuleer vooral niet tot spelen en rennen op warme dagen.

Bij oververhitting mogen honden en katten nooit afgekoeld worden met ijskoud water. Het gebruik van ijskoud water zorgt ervoor dat de bloedvaatjes in de huid samentrekken, waardoor warmte juist wordt vastgehouden. Koel je huisdier af met een nat laken en neem contact op met je dierenarts.

Dit is een greep uit de vele gevaren voor huisdieren. Natuurlijk zijn er nog veel meer gevaren, maar bovenstaande gevaren worden veel gezien door de dierenambulance en dierenartsen in de lente en zomer. Zoals bij veel dingen: voorkomen is beter dan genezen.

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

  • Ga je binnenkort op vakantie? Bekijk hier de vakantie checklist voor jouw kat en hond